De mooiste eilanden  in de

Indische Oceaan

De Indische Oceaan ligt ten zuiden van India, tussen Afrika en Australië.

We rekenen er hier ook de Arabische Zee bij. De Golf van Bengalen hoort eerder bij Azië.

Enkele van de meest tot de verbeelding sprekende droomeilanden liggen hier: Mauritius, de Malediven, de Seychellen ...

Hieronder stellen we die allemaal, in alfabetische volgorde, aan je voor.

Op de volgende pagina vind je de interessantste havensteden rondom de Indische Oceaan (op het Afrikaanse en Indische vasteland  >>>).

Comoren

De Comoren liggen tussen het noorden van Madagaskar en Mozambique en bestaand uit de drie grotere eilanden Ngazidja (of Grande Comore), Mwali (Mohéli) en Nzwani (Anjouan) plus enkele (heel) kleine eilandjes. Zij vormen samen met het Franse departement Mayotte (zie hieronder) de eilandengroep Comoren. In 1843 werd Mayotte door Frankrijk geannexeerd, in 1912 werden alle eilanden een Franse kolonie, aanvankelijk bestuurd vanuit Madagaskar. In 1975 werd de onafhankelijkheid van de Comoren uitgeroepen, maar Mayotte koos voor de terugkeer tot Frankrijk.

Sinds de onafhankelijkheid hebben al meer dan dertig pogingen tot een staatsgreep plaatsgevonden. Een rol achter de schermen speelde hierbij meestal de Franse huurlingenleider Bob Denard.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is nog geen cruisehaven, de passagiers worden met tenders aan wal gebracht in het centrum van de hoofdstad Moroni.

Het zien waard

De Karthalavulkaan op Grande Comore, is nog wel actief, en kwam in 1977 tot uitbarsting.

Rond Mohéli bevinden zich prachtige koraalriffen waar je naast dolfijnen en haaien ook veel zeldzamere vissoorten vindt en ook wel eens een doejong (zeekoe).

In Moroni is er iedere dag een grote markt en vanuit de haven kan je vistochtjes maken.

Weetje: alcholoische drank is verboden op de Comoren.



Madagaskar

Madagaskar (of Malagasië) ligt ten oosten van (zuidelijk) Afrika, waarvan het gescheiden wordt door de Straat van Mozambique. Het is het op drie na grootste eiland ter wereld (na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo).

Madagaskar was waarschijnlijk onbewoond tot de komst van Indonesische zeevaarders in de 1ste eeuw na Christus. Vanaf die tijd zijn mensen uit Zuid-Oost Azië, maar ook Afrikanen en Arabieren ingeweken. Portugezen, Nederlanders en Engelsen kwamen er langs maar het waren de Fransen die er zich in 1643 vestigden.

In de 18de eeuw werd het eiland een belangrijke pleisterplaats voor piraten.

Sinds 1960 is Madagaskar onafhankelijk. Het is een van de armste landen ter wereld en het toerisme wordt stilaan een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Madagaskar is een erg groot land en je hebt hier talrijke cruisehavens: Toamasina (Tamatave), Anakao, Nosy Bay, Antsiranana (Diego Suarez), Fort Dauphin (Tolagnaro) en nog enkele kleinere havens.

Het zien waard

Naargelang de haven waar je cruiseschip aanlegt zal je alleen de bezienswaardigheden in die regio kunnen gaan bekijken.

Het eiland heeft door zijn geïsoleerde ligging een unieke flora en fauna ontwikkeld, met de wereldberoemde maki’s (of echte lemuren), maar ook veel kameleonsoorten, ringstaartmangoesten en talrijke reptielen. Naast cactussen, aloë’s, palmen en vleesetende planten vind je er ook een bekende boom: de baobab.

Door de roodbruine aarde wordt Madagaskar ook wel het ‘rode eiland’ genoemd.

Toeristische toppers zijn terecht de diverse nationale parken: Andasibe, Isalo, Tsimanampetsotsa, Périnet

Toamasina is de belangrijkste haven van Madagaskar met een directe spoorlijn naar de hoofdstad Antananarivo.

Anakao (waar onder meer MSC Cruises aanmeert) is een mooi dorpje aan de oever van de Indische Oceaan met vissersboten, witte zandstranden en een turquoise zee.

Fort Dauphin: hier was oit een Portugese en een Franse haven, van waaruit schepen eeuwenlang naar India vaarden. Hier vind je de mooie Saiadi botanische tuinen en het natuurgebied Nahampoina.

Ankarana is bekend door de grote vleermuisgrotten.

In de hooglanden doen de rijstvelden en het uiterlijk van de kleurrijke bevolking denken aan Azië.

Nosy Be (Malagasi voor 'groot eiland') is een heel toeristisch eiland, in het noorden van Madagaskar, in de Straat van Mozambique. In de hoofdplaats Hell-Ville is er een belangrijke (cruise)haven. De laatste jaren werden hier talrijke hotels geopend, maar de infrastructuur (wegen, drinkwater, waterzuivering) blijft wat achter.


Tip: Madagaskar heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door prima te bereizen. Wel kunnen er van januari tot maart aan de noordoostkust cyclonen voorkomen.


Malediven (of Maldiven)

De Malediven, ten zuidwesten van India, bestaan uit liefst 1.190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen. De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van 90.000 km², maar de totale landoppervlakte is maar 300 km². Tweehonderd eilanden zijn bewoond en nog eens een 90-tal zijn toeristenresorts.

De Maldiven liggen (met uitzondering van door de mens opgehoogde delen) gemiddeld 1,5 meter boven zeeniveau, het hoogste punt bedraagt 2,4 m. Als de zeespiegel nog 2 meter stijgt, zullen deze eilanden dus bijna volledig onder water lopen.

De gemiddelde dagtemperatuur is er ongeveer 28  C.

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er zijn cruisehavens in Malé en Kudabandos. Op beide plaatsen wordt je met tenders aan wal  gebracht.

Het zien waard

Parelwitte zandstranden, wuivende palmen en azuurblauw zeewater.

Eventueel ook: de Vrijdagmoskee in Malé, niet alleen het bekendste maar ook het grootste gebouw op de Malediven, met een fascinerende gouden koepel.

Op Thoddoo, een eiland in de Alif Alif Atol, vind je boeddhistische ruïnes.

De Baa Atoll is bekend is om zijn mooie aardewerk.

En in Hideawayisland (ook wel bekend als Mele eiland) vind je het enige postkantoor ter wereld dat volledig onder water is gelegen. Het kantoor wordt uitgebaat door duikers die de brieven afstempelen met waterbestendige inkt.



Mauritius

Mauritius ligt 855 km ten oosten van Madagaskar. Tot de Republiek Mauritius behoren naast dit eiland zelf, ook Rodrigues, de Agalega-eilanden en de Cargados Carajos.

Mauritius, Rodrigues en Réunion (zie hieronder) samen worden de Mascarenen genoemd, naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas.

De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop op de route naar Zuid- en Oost-Azië, maar vestigden zich er niet. Het eiland werd rond 1600 op beperkte schaal gekoloniseerd door Nederlandse zeelieden en genoemd naar Maurits graaf van Nassau. De Nederlanders ontdekten ook de unieke inheemse dodo, een opvallend lelijke loopvogel, die iets te gemakkelijk te vangen was, en snel is uitgestorven. Misschien heb je de uitdrukking “as dead as a dodo” al eens gehoord?

Later werd Mauritius bezet  door de Fransen, die het eiland Isle de France noemden. De Fransen haalden slaven uit Madagaskar en van het Afrikaanse vasteland om de suikerrietplantages te bewerken. In 1768 verbleef Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre op het eiland, die in 1787 "Paul et Virginie" publiceerde, een tropische idylle die zich afspeelt op het eiland.

In 1810 werd het door de Britten veroverd, voornamelijk omdat het door kapers in Franse dienst werd gebruikt tegen Britse schepen. De Britten doopten op hun beurt het eiland om tot Mauritius (Brits-Mauritius).

Pas in 1968 werd het eiland onafhankelijk.

Mauritius is een prachtig (sub)tropisch eiland met een groen bergachtig binnenland, mooie stranden, een azuurblauwe zee en talrijke vijfsterrenhotels. Het voelt wat Caraïbisch aan, ook door de creoolse keuken die een festijn is van smaken en geuren.

Als je een uitstap maakt zal je wel zien dat er in het binnenland ook heel wat armoede heerst. 

Waar meren de cruiseschepen aan?

Er is een grote nieuwe cruiseterminal in de hoofdstad Port Louis, genoemd naar ene Christian Decotter. Wel iets te ver van het centrum, je zal een (water)taxi of een shuttlebus moeten nemen.

Het zien waard

Doordat Mauritius zo geïsoleerd ligt, vind je er een aantal dier- en plantensoorten, die alleen hier voorkomen, zoals de uiterst zeldzame Mauritiusduif, de Mauritiustorenvalk en de tambalakokboom (Sideroxylon grandiflorum).

Port Louis is een gezellige stad, wel met een van de drukste havens van de Indische Oceaan. Een bezoekje waard zijn het oude fort op de citadel, de Jummahmoskee, de Indische tempel, maar vooral de overdekte markt.

Niet ver van de stad ligt de beroemde botanische tuin van Pamplemousse. Dit schitterende park werd in het begin van de 18de eeuw aangelegd door de Fransen en herbergt een rijke collectie planten en bomen en een aantal vijvers met reusachtige waterlelies.

Het Ile aux Cerfs bezit zonder twijfel het mooiste strand van Mauritius. Het is de ideale plaats om te snorkelen of andere watersporten te beoefenen.

Een excursie waard: het Black River Gorges National Park.

Weetje: meer dan de helft van de bevolking is Hindoeïstisch. Voor een goede 25 US dollar kan je je (hier en daar) ook tot Hindoe laten dopen.


Mayotte

Mayotte, met enkele kleinere eilandjes, ligt tussen het noorden van Madagaskar en Mozambique. Het behoort tot de eilandengroep van de Comoren, maar niet meer tot de Republiek van de Comoren (zie hierboven). Het eiland gebruikt zelfs de Franse driekleur als vlag.

Mayotte werd in de 16de eeuw ontdekt door de Portugees Diego Ribeiro. In 1831 werd het door de koning van Madagaskar veroverd die verkocht het aan Frankrijk, dat het met de andere eilanden van de Comoren tot één kolonie samenvoegde.

Toen de Comoren in 1975 onafhankelijk werden, weigerde Mayotte zich hierbij aan te sluiten en koos ervoor om Frans te blijven. Het is nu een Frans overzees departement, je kan er dus met euro’s betalen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De schepen gaan voor anker in Dzaoudzi. De passagiers worden met tenders aan wal gebracht in Mamoudzou, vlakbij het stadscentrum.

Het zien waard

Mayotte is vooral bekend voor de immense lagunes: op sommige plaatsen is er wel 4 km tussen de kust en de koraalbarrières, een oase van rust voor een bijzonder uiteenlopende fauna en flora: walvissen, dolfijnen, schildpadden en talrijke vissoorten leven binnen deze levende beschermmuren.

Je vindt er meer dan honderd stranden met wit, zwart of okerkleurig zand.

Mangrovebossen over een oppervlakte van meer dan 700 hectaren.

De Mont Choungui: een perfecte en steile 594 meter hoge kegel overheerst het zuiden van het eiland.

De botanische tuin van Coconi met prachtige orchideeën

Het meer van Dziani (op Petite-Terre) in een krater van zo'n 10.000 jaar oud.

Het parfum van de ylang-ylang: deze delicate gele bloem met zes lange bloembladen, vergezelt je overal op het eiland. De geur van deze bloemen wordt gebruikt door bekende parfumeurs, onder rmeer Guerlain.



(La) Réunion

Réunion (officieel La Réunion) ligt 800 km ten oosten van Madagaskar en iets ten westen van Mauritius. Het toen onbewoonde eiland werd in 1513 ontdekt door de Portugezen. De huidige bevolkingsmix is ontstaan vanaf de 17de eeuw toen het eiland door Fransen, Afrikanen, Chinezen, Maleisiërs en Indiërs werd bevolkt. Tot de opening van het Suezkanaal was het een belangrijke stop onderweg naar Zuid-Oost Azië. Vandaag is het een modern en vrij welvarend eiland, vooral dankzij het toerisme. Réunion is vooral een geliefde bestemming voor bergbeklimmers en natuurliefhebbers.

Omdat Réunion een Frans departement is, maakt het deel uit van de Europese Unie. Je kan hier dus met euro’s betalen.

Réunion, Mauritius (zie hierboven), en Rodrigues samen worden de Mascarenen genoemd, naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In Pointe des Galets, op zo'n 13 km van de hoofdstad Saint-Denis. Als je die stad wil gaan bezoeken zal je dus een taxi of een shutllebus moeten nemen.

Het zien waard

De nog steeds actieve vulkaan Piton de la Fournaise.

Het strand van Boucan-Canot.

Het oerwoud en drie grote keteldalen zoals Mafate (enkel te voet bereikbaar).

Mooie lagunes in Saint-Gilles, Saint-Leu en Saint-Pierre.

In Saint-Denis vind je nog wat gebouwen en monumenten uit de periode van de Indische compagnie (zoals het Préfecture Hotel) maar vooral een aantal mooie oude Creoolse huizen. Wandel zeker eens langs de Barachois, de promenade langs de zee. Ook een bezoekje waard zijn de talrijke markten, het Léon Dierx museum en het Natuurhistorisch Museum.

Weetje: de bekendste persoon die geboren is in Réunion is Rolland Garros.



Seychellen

De Seychellen bestaan uit ruim 115 eilanden waarvan het Mahé met zo’n 155 km² het grootste is. Ze liggen ten noorden van Madagaskar, ongeveer 1.600 km ten oosten van het Afrikaanse continent.

De Seychellen werden in 1501 door Vasco da Gama herontdekt (daarvoor kwamen er al Arabische handelaars). De eilanden stonden afwisselend onder Frans en Engels bestuur en na 1830 kwamen er veel vrijgelaten slaven wonen. Sinds 1976 zijn de Seychellen onafhankelijk.

De eilanden leven voor een groot deel van het toerisme (al in de 19de eeuw waren ze een populaire vakantiebestemming voor de (Britse) elite), niet alleen vanwege de opvallende stranden met hun typische granietformaties maar ook door de unieke flora en fauna.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De vier belangrijkste en meest toeristische eilanden zijn: Mahé, Praslin, La Digue en Silhouette. Die worden alle aangedaan door cruiseschepen, maar enkel in Victoria (Mahe) kunnen die echt aanmeren, op de andere eianden worden de passagies met tenders aan wal gebracht, telkens vlakbij het centrum van het belangrijkste stadje.

Het zien waard

Naargelang de haven waar het schip aanmeert kan je een uitstap maken naar een van de prachtige stranden met granietrotsen en de zee in alle tinten blauw en groen.

Doordat de eilanden zo afgelegen zijn, komen er planten en dieren voor die je nergens anders vindt. Ook per eiland kan de flora en fauna sterk verschillen. De Seychellen doen wat dat betreft niet onder voor de Galapagoseilanden.

De bekendste endemische boom is de coco de mer (Lodoicea maldivensis), een kokospalmsoort. Deze boom heeft de grootste kokosnoot ter wereld en is te vinden op slechts één eiland: Praslin. Hij groeit daar in het regenwoud in de Vallée de Mai.

De Seychellenreuzenschildpad (Geochelone gigantea) komt hier op enkel eilanden voor.

In de hoofdstad Victoria vind je botanische tuinen en kan je een bezoekje brengen aan de Clock Tower of het Seychelles National Museum.



Sri Lanka

Sri Lanka (vroeger bekend als Ceylon) ligt ten zuiden van India, waarvan het wordt gescheiden door de Golf van Mannar. Het eiland werd eerst gekoloniseerd door Portugal en Nederland en kwam in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk. In 1948 werd het onafhankelijk. Vanaf +- 1970 woedde er een burgeroorlog tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid die meer dan dertig jaar duurde, maar de laatste jaren is het er relatief rustig.

Gelukkig maar, want de natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, prachtige stranden en imponerende landschappen, evenals het rijke culturele erfgoed, maken van dit eiland een (potentiële) toeristische topbestemming.

Sri Lanka bestaat voor een groot gedeelte uit kustvlaktes; alleen in het zuidelijke en centrale gedeelte zijn er bergen.

Waar meren de cruiseschepen aan?

De belangrijkste cruisehaven is Colombo, waar de schepen aanmeren aan de Queen Elisabethpier, zo’n 15 minuten te voet van het centrum.

Het zien waard

Colombo: de vroegere hoofdstad, belangrijke havenstad en handelscentrum. Colombo ligt zowel op het land als op het water en wordt doorsneden door tal van kanalen. Een bezoekje waard zijn Galle Face Green (een mooie promenade), de boeddhistische Gangaramaya Temple, het Viharamahadevi Park, het stadhuis en het Nationaal Museum. De twee torens van het World Trade Center zijn de meest herkenbare oriëntatiepunten van de stad, maar of ze een meerwaarde bieden, is zeker voor discussie vatbaar.

De bekendste badplaatsen aan de westkust (waar ook Colombo ligt) zijn Negombo, Kalutara, Bentota, Beruwela en Induruwa.

Elders op Sri Lanka (indien je een excursie zou boeken): de heilige steden Anuradhapura en Kandy; het oude centrum van Polonnaruwa, Sigiriya en vooral Galle; het woudreservaat Sinharaja; de Gouden tempel van Dambulla; de Leeuwenrots Sigiriya Rock; de nationale parken van Wilpattu (niet ver van Colombo) Udawalawe en Minneriya.

Verderaf gelegen: het centrale hoogland met de beschermde Peak Wilderniss, Horton Plains Nationaal Park en het Knuckles Conservation Forest.In het zuiden vind je enkele authentieke vissersdorpjes, waaronder Kogalla, Unawatuna en Hikkaduwa en het Yala National Park.



Zanzibar

Zanzibar is een eiland aan de oostkust van Afrika, tegenover Tanzania, waartoe het behoort. Samen met het iets noordelijker gelegen eiland Pemba vormt het de semiautonome staat Zanzibar.

Al in de 10de eeuw werden hier door de Arabieren nederzettingen gesticht, die handel dreven met India toen Vasco da Gama ze in 1498 bezocht. Van de 17de tot de 19de eeuw was Zanzibar een onderdeel van de overzeese gebiedsdelen van de sultan van Oman en was het een belangrijk centrum voor de oosterse slavenhandel. Aan het eind van de 19de eeuw namen de Britten het bewind over.

Sinds 1964 maakt het deel uit van Tanzania.

Het toerisme wordt voor het nog steeds arme eiland steeds belangrijker.

Waar meren de cruiseschepen aan?

In de Zanzibar Tanzania Cruise Port op 15 minuten van het centrum van de stad Zanzibar.

Het zien waard

De eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia worden wel eens de specerijeneilanden genoemd (hoewel die term ook wordt gebruikt voor andere eilanden, zoals Grenada, Mauritius, Sri Lanka, de Molukken enzovoort).

De belangrijkste stad, tevens het economische centrum, heet ook Zanzibar en heeft een vrijhaven: de historische binnenstad Stone Town. Daar vind je slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen, prachtige moskeeën en toffe markten. Een bezoekje waard zijn het Livingstone huis, de Guliani Brug en het Huis van Wonderen, een paleis dat in 1883 is gebouwd onder sultan Barghash.

Talrijke parelwitte stranden (bv. in Nungwi) met wuivende palmen en een heldere zee.

Rondom Zanzibar zijn er prachtige duikplekken in en rond de koraalriffen.

Zanzibar is de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap (Procolobus kirkii) voorkomt.

Tip: het is ten zeerste aan te raden om watersandalen aan te doen op strand en in zee.

Weetje: de bekendste persoon die geboren is in Zanzibar: Freddie Mercury (1946-1991), de gewezen zanger van Queen.



De interessantste havensteden rondom

de Indische Oceaan (op de Afrikaanse westkust en

de Indische oostkust) vind je hier >>>

Home >      Cruisetips >     Cruiseroutes >      Rederijen en schepen >      Riviercruises >         Reportages >        Nieuws >


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright cruisetips.be